Cosmident Tandheelkunde | Brug en Implantaat
Uw tandarts in Kaatsheuvel
Cosmident

Terug naar overzicht

Brug of implantaat, wat is het verschil?

Een brug of implantaat wordt vaak door elkaar gebruikt, terwijl het twee verschillende oplossingen zijn voor beschadigde tanden of kiezen. Zeker als een deel van uw gebit beschadigd is, is het goed om te weten wat er zoal mogelijk is. Op deze pagina leggen we u het verschil uit, maar we adviseren u te allen tijde contact op te nemen met een ervaren tandarts.

 

tandarts_kaatsheuvel

Het verschil tussen een brug en implantaat

Als er tanden of kiezen ernstig beschadigd zijn, moeten ze vaak vervangen worden. Een kunstgebit is pas een oplossing als uw hele gebit beschadigd is. Slechts enkele tanden kunnen namelijk vervangen worden met een burg of implantaat. Het verschil zit hem in de bevestiging: bij een brug wordt een tand vastgezet aan omliggende tanden, terwijl je via een implantaat een nieuwe wortel in je gebit plaatst voor een nieuwe tand. Deze behandelingen hebben voor- en nadelen. Bespreek dit daarom met de tandarts.

Wat is een brug?

Een brug kan een snelle en relatief voordelige oplossing zijn als er een of meerdere tanden beschadigd zijn. Er wordt dan een kunsttand bevestigd aan omliggende niet-beschadigde tanden of kiezen door middel van een kroon. Met moderne apparatuur brengen we het gebit goed in beeld, want een brug vraagt om nauwkeurig maatwerk. Door middel van een afdruk vervaardigen we een kroon en/of brug. Tot slot kijken we of de brug goed past en bevestigen we dit aan omliggende tanden.

Voor- en nadelen van een brug

Het grootste voordelen van een brug zijn dat het snel en relatief goedkoop is. Zo hoeft u geen operatie met narcose te ondergaan en is uw gebit snel hersteld. Een nadeel van een brug is dat er kans is dat omliggende tanden op termijn beschadigd raken omdat zij de kunsttand moeten dragen. Gezond tandweefsel kan ook aangetast worden. Door twee keer per jaar naar de tandarts te gaan, zullen de specialisten dit op tijd opmerken. Zij zullen uw brug goed controleren en u op tijd inlichten over de gezondheid van uw omliggende tanden.

Wat is een implantaat?

Als u minimaal 18 bent, kunt u ervoor kiezen om een implantaat te laten zetten. Bij een implantaat wordt de tand bevestigd met een kunstwortel dit in het kaakbot bevestigd wordt. Zo leunt de implantaat niet op omliggende tanden.

Voor- en nadelen van een implantaat

Een implantaat heeft een eigen wortel en is niet vastgemaakt aan een andere tand. Hierdoor tast een implantaat niet de omliggende tanden aan en wordt gezonde tandweefsel niet onnodig aangetast. Een implantaat noemen we vaak ook een langetermijninvestering in vergelijking met een brug. Het kostmeer dan een brug, afhankelijk van de situatie en het type implantaat. Daarnaast vraagt een implantaat ook om een langer traject waarin er geopereerd moet worden en zult u onder narcose moeten. Maar met het juiste onderhoud kan een implantaat een leven lang meegaan en is het voor veel mensen de juiste oplossing voor de lange termijn.

Wordt een brug of implantaat vergoed?

In de standaard basisverzekering zijn bruggen in implantaten inbegrepen, tenzij u een groeistoornis hebt. Vaak is het dus nodig om aanvullend te verzekeren. Voor de precieze details over welk pakket bij uw zorgverzekering het beste past, raden wij u aan om uw zorgverzekeraar te bellen.

tandarts-waalwijk

Persoonlijke aandacht bij tandbehandelingen

Cosmident staat bekend om de persoonlijke aanpak binnen de tandartsenpraktijk. Als geen ander snappen we dat een operatie of ingreep vaak erg spannend is. Daarom hebben we een eigen therapeut in de praktijk die angstige mensen begeleidt in hun traject. Is Arabisch je moedertaal? Dan is het ook mogelijk om het traject te doorlopen met een Arabisch sprekende tandarts. Zo zorgen we ervoor dat je je thuis voelt in onze praktijk. Via ons digitale inschrijfformulier kun je je eenvoudig inschrijven en je eerste afspraak inplannen. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Publicatiedatum: 08-06-2022