10 tips om gaatjes te voorkomen | Cosmident Kaatsheuvel
Uw tandarts in Kaatsheuvel
Cosmident

Terug naar overzicht

10 tips om gaatjes te voorkomen

Bij Cosmident zeggen we: liever voorkomen dan genezen. Zo kom je niet snel voor verrassingen te staan bij een periodieke controle bij de tandarts. Daarom bieden we je 10 tips om gaatjes in je gebit te voorkomen. Maar eerst nog even de vraag: hoe ontstaan gaatjes in je gebit eigenlijk?

 

Hoe ontstaan gaatjes in je gebit?

Het glazuur op je tanden beschermt je gebit. Bacteriën in je gebit zetten suikers om in zuren. Deze zuren zorgen ervoor dat je glazuur verdwijnt en dat je een gaatje krijgt. Door vaak genoeg tussen je tanden schoon te maken en je tanden te poetsen, zorg je ervoor dat het glazuur op je tanden heel blijft en dat je tanden beschermd zijn. Ook zorg je er zo voor dat je tandplak afneemt en je dus minder bacteriën in je mond hebt. 

 

Tip 1: Blijf niet te lang lopen bij klachten

Onze allerbelangrijkste tip is om niet te lang te blijven wachten met klachten aan je gebit. Een gaatje in je gebit doet misschien niet heel veel pijn, maar de problemen kunnen steeds groter worden. Op termijn kan het gaatje in je gebit ervoor zorgen dat er een tand uit moet of dat er grotere ingrepen moeten plaatsvinden, zoals een wortelkanaalbehandeling. Kortom: neem contact op bij klachten en wacht niet maanden tot de volgende controle.tandarts_kaatsheuvel

Tip 2: Poets 2 keer per dag je tanden

Door ‘s ochtends en ‘s avonds tanden te poetsen, zorg je ervoor dat je op tijd bacteriën in je mond verwijdert.

 

Tip 3: Poets niet korter of langer dan 2 minuten

Twee minuten poetsen is niet willekeurig, maar het is precies de tijd die nodig is om je gebit weer fris en gezond te krijgen. In die twee minuten moet je de binnenkant, buitenkant en bovenkant van je gebit goed poetsen. Poets je korter dan 2 minuten? Dan heb je kans dat je tanden niet genoeg beschermd zijn en je niet genoeg bacteriën hebt verwijdert. Poets je langer? Dan heb je kans dat je je gebit beschadigt. Zo kun je bijvoorbeeld je tandvlees aantasten door te hard te poetsen.

Tip 4: Gebruik tandpasta met fluoride

Weet je niet goed welke tandpasta je moet gebruiken? Let er dan op dat je in ieder geval fluoride in je tandpasta hebt zitten. Dit stofje zorgt er namelijk voor dat je je glazuur versterkt en hiermee je tanden goed beschermt tegen bacteriën. Door twee keer per dag twee minuten met fluoridetandpasta te poetsen, heb je minder kans op gaatjes in je gebit.

 

Tip 5: Poets als laatst je tong schoon

Hoewel het TANDENpoetsen heet, is het ook belangrijk om je tong te poetsen. Op je tong schuilen veel bacteriën. Poets daarom na de twee minuten nog even je tong goed schoon. 

 

Tip 6: Gebruik een elektrische tandenborstel

Het is belangrijk hoe zorgvuldig je poetst, maar ook waarmee je poetst. Een elektrische tandenborstel zorgt ervoor dat je makkelijker je tandplak verwijdert. Je komt namelijk makkelijk rondom je hele tand door de draaiende borstels. Ook zorgt een elektrische tandenborstel ervoor dat je minder snel je tandvlees beschadigt, zeker met elektrische tandenborstels die rood kleuren als je te hard drukt. Tot slot geeft een elektrische tandenborstel aan wanneer de twee minuten om zijn en je kunt stoppen met tanden poetsen. Als je een elektrische tandenborstel wil kopen, neem er dan eentje met een rond borsteltje.

 

Tip 7: reinig ook tussen je tanden

Door dagelijks tussen je tanden en kiezen te reinigen, zorg je er namelijk voor dat je écht je hele gebit schoonmaakt. Een tandenborstel komt vaak net niet overal. De eerste keer dat je tussen je tanden en kiezen gaat reinigen zul je merken dat je tandvlees kan gaan bloeden. Dit zal alleen de eerste week zijn. Heb je daarna nog last van je tandvlees tijdens het reinigen? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen overleggen wat een oplossing is.

 

Tip 8: Poets niet meteen na zuur eten of drinken

Het kan verleidelijk zijn om na een ongezonde maaltijd meteen de tandenborstel erbij te pakken. Toch is ons advies om daar even mee te wachten. Na bijvoorbeeld het drinken van een glas jus d’orange is het glazuur op je tanden flink aangetast en is je tandstructuur tijdelijk zachter. Door daarna te gaan poetsen, kun je je volledige beschermingslaag wegpoetsen. Wacht liever een half uur tot uur zodat de zuurgraad in je mond is hersteld en de beschermingslaag weer harder is geworden.

 

Tip 9: Bijt geen nagels

Tijdens een spannende film of voor een belangrijke toets is het verleidelijk om nagels te bijten. Ons advies: doe dit niet! Nagelbijten kan namelijk slijtage veroorzaken.

 

Tip 10: Plan op tijd een controleafspraak

Zelfs de meest fanatieke tandenpoetsers kunnen een gaatje in hun mond krijgen. Je tanden kunnen bijvoorbeeld erg gevoelig zijn of je tandglazuur kan van nature minder aanwezig zijn. Door iedere 6 maanden op controle te komen bij de tandarts, is de kans klein dat een gaatje in de tand voor grote problemen gaat zorgen. Tijdens de controle ziet de tandarts of de assistent(e) al snel of je een gaatje in je tand hebt. Is dat het geval? Dan plannen we een behandeling in.

 

Cosmident: vakkundige mondzorg met persoonlijke aandacht

We doen er alles aan om je thuis te laten voelen in onze praktijk. Zo zorgen we ervoor dat je afspraken bij dezelfde tandarts zijn, proberen we de wachttijden zo kort mogelijk te houden en bieden we eventuele vervolgbehandeling in onze eigen praktijk aan. Wilt u zich inschrijven? Dat kan via ons online inschrijfformulier. Vul je gegevens in, plan de eerste afspraak en licht je vorige tandarts in over je overstap. De rest verzorgen wij. Zo nemen we bijvoorbeeld contact op met je zorgverzekering en zetten we je gegevens correct in ons klantenbestand. Tot snel. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Publicatiedatum: 07-03-2022